Mekanik Saat Nedir? Mekanik Saat Özellikleri

Mekanik Saat Nedir? Mekanik Saat Özellikleri

Eski çağlarda güneş, su, kum gibi doğadan faydalanılarak, zamanı ölçme yoluna gidilmiş olsa da, günümüz modern çağında, teknolojinin gelişmesi beraberinde çok parçalı, hareketli bir mekanizmaya sahip bir araç haline gelmiştir. Saatin, uzun olan parçası yelkovan, kısa parçası ise akrep olarak adlandırılır, rakamları arasındaki boşluklar da 30 derecelik açılara tekabül eder. Günümüzde saat farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Kola takılan zarif bir takı olarak veyahut duvara asılan kullanışlı bir mekan süsü ya da yatağın yanındaki komodinde duran kurduğunuzda erken kalkmanıza yardımcı olabilecek bir üründür.  Mekanik saat hakkında bilgi verecek olursak eğer, otomatik bir sistemle çalışan, kendinden kurmalı, pil veya elektronik bir kaynağı bulunmayan, üretimi büyük bir emek gerektiren bir saat türüdür.

Mekanik Saati Kim İcat Etmiştir?

İlk mekanik saatin icadı hakkında bilgilendirme yapacak olursak, güç kaynağı olarak suyu kullanan, Çinli mucit Su Song tarafından icat edilmiştir. Bunun devamında, 13. ve 14. yüzyıllarda Avrupa’da suyla çalışmayan eski mekanik saatler ortaya çıkmıştır, fakat çok ağır ve karmaşık olması sebebiyle sadece bilim adamları tarafından kullanılmıştır. 1525 yılında Prag’da Jacob Zech sayesinde ilk mekanik analog saat meydana gelmiştir. Buna bağlı olarak, devamında ünlü bilim adamları Galileo Galilei ve Christiaan Huygens de mekanik analog saatin sarkacını geliştirmede katkıda bulunmuşlardır. Saatin anavatanı olarak bilinen İsviçre, mekanik saat modellerini içeren çokça ünlü markayla, sektörün hareketlenmesini sağlamıştır.

Mekanik Saat Nasıl Çalışır? Mekanik Saat Çalışma Mantığı 

Mekanik saat nasıl çalışır merak ediyorsanız eğer, zemberek yayı denen sisteme bağlı olarak çalışır, bu yay bütün sistemi kontrol eder. Kurmalı saatlerde bu yay elle sıkıştırılır, daha sonrasında yay gevşediğinde belirli bir güç üretimi olur ve  bu da saatin çalışma prensibidir. Otomatik saatin de bir başka mekanik saat türü olduğunu söyleyebiliriz, hareket enerjisiyle çalışmasını sürdürmektedir. İçerisinde, tamamlanmamış, dairesel bir şekilde bulunan bir parçanın dönmesiyle, zemberek yayına enerji doldurup bu sayede mekanizmanın sürekli çalışmasına olanak sağlar.

Mekanik Saat Tercih Etme Sebepleri

Genelde mekanik saat modellerinin erkekler tarafından tercih edildiği sanılsa da şık bulunduğu ve çok işe yarar bir araç olması sebebiyle kadınlar tarafından da kullanıldığı da sıkça gözlemlenmiştir. Mekanik kol saati giydiğiniz her kıyafete uyum sağlamasının yanında, taşıması kolay olduğu için her ortamda size eşlik edecek bir endüstriyel üründür. Mekanik saat modellerinin tarzına ve kalitesine göre fiyatları değişiklik göstermektedir. Belirli zamanlardaki fırsatları yakalayıp, daha ucuz mekanik saat modellerine de ulaşma imkanına sahip olabilirsiniz.