Quartz Ne Demek? Quartz Saatlerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Quartz Ne Demek? Quartz Saatlerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Quartz saat teknolojisinin üç çeşidini sayacak olursak; pilli, güneş enerjili ve kinetik olarak söyleyebiliriz. Quartz saat mekanizması, saniye araları uzun olan, pilleri bitinceye kadar çalışacak güçte olan bir yapıya sahiptir. Quartz saatlerin hedefi hep doğru zamanın algılanabilmesine yardımcı olmaktır.

Quartz Saatin Mekanik Saatten Farkı Nedir?

Mekanik saatler hareket enerjisiyle çalışırken, quartz saatler pil olmadan çalışmazlar bu yüzden de ömürleri pil enerjisine bağlıdır. Ayarının bozulması veyahut geri kalma gibi sorunlar, quartz saatlerde pek yaşamaz, mekanik saatlerde ise bazen durma, tekrar kurmak için takmak gibi sıkıntılar çıkabilir. Quartz saatler zamanı gösterirken genellikle doğru gösterebilme potansiyeline sahiptir; mekanik saatler ise ayda 10 dakika eksik ya da fazla sapma gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Mekanik saatlerin birkaç yılda bir bakıma ve yağ değişimine ihtiyacı vardır; quartz saatlerde ise sadece pil değişimini yapmak yeterli olacaktır.

Quartz Saat Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Quartz saat mekanizması sayesinde zamanı ölçme konusunda en doğru şekliyle gösterebilecek olan saat türüdür. Üretim maliyetinin düşük bütçeli olması sebebiyle quartz saatler, çokça model barındırmasının yanı sıra, uygun fiyatlarıyla cep dostu olmasıyla tercih sebebidir. Quartz saat kadınlara da erkeklere de yakışacak tasarımlarıyla kullanıcı ayırt etmeksizin herkesin takabileceği endüstriyel bir takı ürünüdür. Eski tarz modellerden hoşlananlar için de köstekli quartz saat modelleri bulunmaktadır.

Quartz Saat Temel Parçaları Hangileridir?

Quartz saatler nasıl çalışır diye merak ediyorsanız, pilden aldığı enerji ve mikroçiple desteklenen bir mekanizması vardır.Piller quartz kristali boyunca elektrik akımı gönderir ve titreşimler yaratmak için kristalleri elektriklendirir. Bu sayede mekanizma çalışmaya başlar, yani quartz saatin motoru, akrebi, yelkovanı ve saniye kolu aynı anda hareket etme mucizesini gösterirler.